Mitä aikido on?

Aikido on vanhoista japanilaisista taistelutaidoista kehitetty itsepuolustusmenetelmä. Aikidotekniikat ovat pehmeitä ja ne noudattavat kehon luonnollisia liikeratoja. Hyökkääjän voimaa ei vastusteta voimalla, vaan hänen liike-energiansa ohjataan ympyräliikkeen avulla hyökkääjää itseään vastaan. Laji sisältää heitto-, nivellukko- ja sidontatekniikoita erilaisiin hyökkäysmuotoihin, myös asehyökkäyksiin. Aikidossa harjoitellaan pääasiassa paritekniikoita, mutta aseilla harjoitellaan myös yksin. Aikidon aseet ovat miekka (bokken), pitkä puinen keppi (jo) ja puukko (tanto).

Aikidossa ei kilpailla

Aikido on niitä harvoja budolajeja joissa ei kilpailla toisia vastaan, vaan aikidossa jokainen harjoittelija edistyy muiden harjoittelijoiden avustuksella. Lajin perustaja vastusti kilpailemista ja perusteli mielipiteensä sillä, että kilpailu synnyttää aina vihollissuhteen. Osittain juuri kilpailemattomuudesta johtuen jokainen voi harjoitella aikidoa omien henkilökohtaisten edellytystensä mukaisesti. Harjoittelun esteenä voi olla vain oma mieli. Yhtenä esimerkkinä seurassamme on harjoitellut näkövammainen nainen edeten aina 1. danin vyöarvoon saakka.

Aikidon voi aloittaa suunnilleen samassa iässä kuin koulunkin. Junioreiksi lasketaan 7-12-vuotiaat. Sitä vanhemmat harjoittelevat aikuisissa ja yläikärajaa ei ole. Suomessa harjoittelee täysipainoisesti jokunen yli 70-vuotiaskin. Aikidon harrastajista noin kolmasosa on naisia.

Lisää aikidosta

Lisätietoja aikidosta löydät Suomen aikidoliiton internet-sivuilta.