Aikidoharjoittelu Sandokaissa

Sandokai on Suomen Aikidoliiton jäsenseura. Sandokaissa harjoitellaan aikidoa aktiivisella ja iloisella asenteella käytännönläheisin maustein. Pyrimme opettamaan japanilaista lajia länsimaalaisille ihmisille länsimaalaisella otteella, mutta budon hengen huomioiden. Toivotamme tervetulleiksi kaikenlaiset aikidosta kiinnostuneet ihmiset liikuntataustasta riippumatta.

Aikidoharjoittelu alkoi Keravalla vuonna 1972 ja Sandokai perustettiin vuonna 1979 kolmen lajin kesken. Alkuperäiset lajit olivat aikido, judo ja karate, mutta lajit ovat aikidoa lukuunottamatta vaihdelleet. Nykyisin seuran jaostoja ovat aikido ja taido. Sandokaissa seurataan Seishiro Endo -shihanin tapaa tehdä aikidoa. Yksi seuran perustajista oli aikidojaoston pääohjaajana vuoden 2014 loppuun saakka toiminut ja nyt jo edesmennyt Kari Tamminen 6. dan, joka oli Endo-sensein suora oppilas ja toimi yhteistyössä Endo-sensein kanssa vuodesta 1987. Kari kuvaili aikidoa seuraavasti: ”Aikido on ihanteellista liikuntaa, itsepuolustusta ja taistelua sekä mielen että kehon tasolla. Jokaisella on omat motiivinsa harjoitella ja erilaisia painotuksia löytyy. Näistä syistä varsin erilaiset ihmiset voivat toimia yhdessä aikidon välityksellä.”

Harjoittelussa pääpainopisteemme on vartalotekniikassa. Aseharjoittelu seurassamme on vähäisempää, etupäässä veitsiharjoittelua. Vapaamuotoinen harjoittelu veistä vastaan kehittää rentoutta ja reaktiokykyä, eli aikidon vartalotekniikassa tarvittavia ominaisuuksia. Perustekniikkalinjassamme uken ja nagen välinen etäisyys on melko lyhyt, käytännössä veitsiharjoitteluetäisyys. Muiden aseiden (jo, bokken) perustekniikkamuodoissa sovellamme Petteri Silenius -shihanin linjaa.

Sandokain aikidojaos järjestää vuosittain kolme leiriä Keravalla. Keväällä ja syksyllä järjestetään vierailevien opettajien leiri ja lisäksi kolmas leiri, jolla ei ole kiinteää ajankohtaa tai ohjaajaa. Vierailevien opettajien leiri jakautuu kahteen osioon, aikido- ja veitsitekniikkaan. Aikidoharjoitukset ohjaa Petteri Silenius shihan 7. dan ja veitsitekniikkaa ohjaa Kaj Westersund. Syksyllä 2017 järjestetään usean eri seuroista tulevan ohjaajan yhteisleiri. Aikuisharjoittelijoita kokoavat myös pikkujoulut ja kevätkauden päättäjäiset, jotka on yleensä järjestetty esim. ravintolaillallisen tai tatamipiknikin muodossa.

Elokuussa järjestettävään jokavuotiseen Keravan kaupungin Liiku- ja harrasta –katutapahtumaan on osallistuttu vuosittain. Mukana on ollut aikuisharjoittelijoita ja junioreja. Tapahtumassa esitellään aikidoa esittein ja näytöksin sekä kerrotaan lajista ja sen harrastamisesta.

Junioreille on vuosittain järjestetty jokin erikoistreeni, esim. yhteisharjoitus muiden lajien (kuten judon, jujutsun ja taidon) kanssa tai yhteisharjoitus lasten vanhempien kanssa. Junioreilla on lisäksi pikkujoulut ja kevätkauden päättäjäiset. Mahdollisuuksien mukaan junioreille on järjestetty myös kesällä harjoituksia tai oma leiri. Lisäksi sandokailaisia on käynyt Suurella Budoleirillä, joka on Aikidoliiton yhteistyössä muiden kamppailulajiliittojen kanssa järjestämä juniorien valtakunnallinen yhteisleiri Tampereen Varalassa. Leirin ohjelmassa on mm. oman lajin treenejä, lajikokeiluja, oheisohjelmaa, uusia kavereita, uimista, hyvää ruokaa ja reissu Särkänniemeen! Seuramme junioriohjaajia on ollut leirillä apuohjaajina ja toisena pääohjaajana.

Arjessakin tilaisuuksia tavallisuudesta poikkeaviin treeneihin löytyy. Keväästä syksyyn on järjestetty ulkoilmaharjoituksia sään salliessa. Ulkona on harjoiteltu pääasiassa asetekniikkaa nurmikolla sandaalit jalassa. Sandokaissa on vuosia järjestetty aamutreenejä, joiden jälkeen on perinteisesti menty läheiseen kahvilaan rupattelemaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Vannoutuneet aamutreenaajat puhuvat treenien I osasta ja II osasta, joista ensimmäinen on aikidoharjoitus tatamilla. Osallistujat tietävät, että jälkimmäinen, aamukahvit Kulmakonditoriassa, on se rankempi osio.

Aikidoasioita voi oppia ja hoitaa myös tatamin ulkopuolella. Sandokaissa suositaan kouluttautumista ja lähes kaikki vakituiset ohjaajat ovatkin suorittaneet Aikidoliiton ohjaajakoulutuksen. Lisäksi kokeneemmat ohjaajat opettavat nuorempia ns. kisällimenetelmällä. Sandokain jäsenet saavat lainata seuran videoita ja kirjallisia materiaaleja harjoittelun tueksi tai ihan muuten vaan. Useat harjoittelijat ovat myös olleet kiinnostuneita Aikidoliiton toiminnasta ja sen kehittämisestä. Jäseniämme on aiemmin ollut liiton hallituksessa, teknisessä valiokunnassa, oikeusvaliokunnassa ja kamppailulajien yhteisessä kurinpitovaliokunnassa. Tällä hetkellä yksi ohjaajamme toimii junioriliittovalmentajana.

Aikidoseurassa toiminta on sosiaalista kanssakäymistä ja jokainen voi osallistua toimintaan niin paljon kuin haluaa. Joku tahtoo pelkästään harjoitella ja joku toinen taas haluaa olla järjestämässä kaikkea seuran – ja jopa liiton – toimintaa. Jokaiselle harjoittelijalle ja tavalle osallistua on oma paikkansa.