Harjoitukset

Aikidon harjoitusaikataulu 1.6. – 15.8.2017

Allaoleviin harjoitusvuoroihin tulevat muutokset tiedotetaan Sandokain sähköpostissa, nettisivuilla ja Facebookissa.

Maanantai

18.30 – 19.30 Yleisharjoitus (heinäkuussa ei harjoituksia) / Pasi

Tiistai

07.00 – 08.00 Aamuharjoitus / Pasi ja Pekka
19.30 – 20.30 Yleisharjoitus / Erik & Kari

Keskiviikko

18.00 – 19.30 Yleisharjoitus / Tuomo
19.30 – 20.00 Vapaaharjoitus / Tuomo

Torstai

19.30 – 20.30 Vapaaharjoitus / Tuomo

Sunnuntai

16.00 – 17.00 Kuntoharjoitus & vapaaharjoitus / Erik


Harjoitusaikamuutokset ja peruutukset

Harjoitusaikamuutokset ja peruutukset ilmoitetaan ensisijaisesti sähköpostilistoilla. Aikuisharjoittelijoiden sähköpostilistalle aikidokat(at)sandokai.fi ja junnujen sähköpostilistalle aikidojunnut(at)sandokai.fi voi ilmoittautua lähettämällä aiheesta sähköpostia osoitteeseen aikidoadmin(at)sandokai.fi


Harjoitusaikakuvaukset

Sandokaissa aikidoa harjoitellaan junioriryhmissä (7-12 v.) ja aikuisryhmissä (13 v. täyttäneet nuoret ja aikuiset). Aikuisryhmän 13 vuoden alaikäraja on ohjeellinen, sillä tärkeämpää on into ja kiinnostus teknisempään harjoitteluun. Ikärajan syynä on harjoitusten sisältöjen erilaisuus ja harjoittelijoiden kokoerot. Ks. alempaa poikkeuksista.

Juniorit/jatkojuniorit: Aikidon aloittavat ja muutaman vuoden harjoitelleet juniorit. Harjoituksissa käydään läpi aikidon perusteita, tehdään aikidotekniikoita ja leikitään ja pelataan. Juniorien harjoitukset ovat maanantaisin klo 17.30 – 18.30 ja lauantaisin klo 11.30 – 12.30. Jatkojunioreiden omat harjoitukset ovat lauantaisin klo 12.30 – 13.30. Juniorit saavat käydä jatkojuniorien harjoituksissa ja toisin päin, mutta opetettavat tekniikat on painotettu alkuperäistä kohderyhmää silmällä pitäen.

Tasoharjoitukset: Aikuisharjoittelijoille. Syyskaudella 2016 otetaan käyttöön aiemmat perusharjoitukset korvaavat tasoharjoitukset, joiden sisällöt on suunnattu tietyille vyötasoille. Tasoharjoitukset on tarkoitettu tukemaan harjoittelua ja vyökokeeseen valmistautumista. Kaikille vyökokeisiin valmistautuville suositellaan vähintään oman tason tasoharjoituksissa käymistä, mutta pelkässä oman tason tasoharjoituksessa käyminen ei yksin riitä. Oman tason tasoharjoituksen lisäksi harjoittelijan olisikin hyvä valita vähintään yksi muu harjoitus, jotta edistymistä tapahtuisi. Pidemmälle edenneelle kunnianhimoiselle harjoittelijalle suositellaan kahta (tai useampaa) muuta harjoitusta. Edistyminen on sitä nopeampaa, mitä useammassa harjoituksessa käy ja oppimaansa kannattaa jonkun treenikaverin kanssa käydä kertaamassa myös vapaaharjoituksessa. Hyvin omatoiminen harjoittelija voi valmistautua vyökokeeseen myös käymättä tasoharjoituksissa, esim. vapaaharjoituksia hyödyntäen.

 • Taso 1
  • Aikidon ensimmäisten vyökokeiden eli 6. ja 5. kyun perustekniikoita, harjoitteita ja muita tasoille kuuluvia sisältöjä (mm. kaatuminen eteen ja taakse sekä esteen yli, perusliikkuminen, omoten ja uran ero, shikko). Opastusta etiketistä, harjoitusturvallisuudesta ja harjoitteluasenteesta
  • Suunnattu: aloittelijoille, kertaajille ja apuohjaajaksi haluaville
  • Avoin kaikille harjoittelijoille vyöarvosta riippumatta
 • Taso 2
  • 4., 3. ja 2. kyun perustekniikoita, harjoitteita ja muita tasoille kuuluvia sisältöjä (mm. lyöntiukemit, ajoitus, jiyuwaza, ushirowaza, hanmi-handachiwaza, bokkenin ja jo’n peruslyönnit ja -pistot). Harjoitusturvallisuus, etiketti ja harjoitteluasenne
  • Suunnattu: näitä vyötasoja suorittaville, kertaajille ja apuohjaajaksi haluaville
  • Huom. 4.-2. kyun kokeeseen valmistautuville suositellaan myös taso 1 -harjoituksissa käymistä
  • Avoin kaikille harjoittelijoille vyöarvosta riippumatta
 • Taso 3
  • 1. kyun ja dan-asteiden perustekniikoita, harjoitteita ja muita tasoille kuuluvia sisältöjä (mm. uken hallinta, hyökkäyksen vastaanotto, tasapainoinen tekniikka, jiyuwaza, aseet, taninzudori, tantodori, jodori, tachidori, kaeshiwaza, henkawaza). Harjoitusturvallisuus, etiketti ja harjoitteluasenne
  • Suunnattu: näitä vyötasoja suorittaville ja apuohjaajaksi tai ohjaajaksi haluaville
  • Huom. 1. kyu- ja dan-kokeeseen valmistautuville suositellaan myös muissa tasoharjoituksissa käymistä
  • Avoin kaikille harjoittelijoille vyöarvosta riippumatta

Yleinen harjoitus: Aikuisten harjoitus, jossa harjoitellaan perustekniikoita, vapaatekniikkaa, erilaisia sovelluksia ja asetekniikoita ohjaajan valinnan mukaan.

Aamuharjoitus: Yleinen harjoitus aikuisille ja aloittelijoille.

Vapaaharjoitus: Ohjaamaton harjoitus, joissa voi käydä omaan tahtiin haluamiaan tekniikoita oman parinsa kanssa läpi tai kerrata yksin vaikka asetekniikoita tai shikkoa. Paikalla on ohjaaja vastaamassa kysymyksiin. Sovi etukäteen jonkun treenikaverin kanssa vapaaharjoittelusta, jotta saat itsellesi harjoitusparin näihin treeneihin. Muilla vapaaharjoituksiin tulevilla on yleensä jo omat kuviot sovittuna.

Aikidon kuntoharjoitus: Kaikille tarkoitettu reipas kunnonkohotusharjoitus, johon voivat tulla myös muut kuin aikidon harjoittelijat.


JUNNUIHIN VAI AIKUISIIN? Vaikka aikuisten treenien ikäraja on 13 vuotta, poikkeuksia voidaan tehdä. Meille on tärkeintä, että jokainen pääsee harjoittelemaan eikä harjoitteluinto katkea esimerkiksi siihen, etteivät junioritreenien leikit kiinnosta. Harjoittelija tai huoltaja voivat kysyä ohjaajilta mahdollisuudesta siirtyä esimerkiksi junioreista tasoharjoituksiin. Poikkeuksellisesti alle 12-vuotiaat voivat siis harjoitella tasoharjoituksissa tai yleisissä harjoituksissa, kunhan asiasta on sovittu ohjaajan kanssa. Aikuiset saavat käydä junioritreeneissä apuohjaajan roolissa – apuohjaaja saa osallistua leikkeihin!